Τι είναι τα αμαλγάματα;

Τα αμαλγάματα ή τα γνωστά σε όλους μας “μαύρα” σφραγίσματα είναι σκουρόχρωμα μεταλλικά μείγματα, και συνιστούν ένα κράμα υδραργύρου με άργυρο, ψευδάργυρο, κασσίτερο και χαλκό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον ένα στο στόμα τους, αφού υπήρξε το υλικό επιλογής για τις εμφράξεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Γιατί σήμερα προτείνεται η αντικατάσταση αμαλγάματος;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες έρχονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του υλικού για τον ασθενή. Η αντικατάσταση κρίνεται πλέον απαραίτητη, καθώς τα μικρά ποσοστά υδραργύρου που ελευθερώνονται από τα “μαύρα” σφραγίσματα με την πάροδο του χρόνου, βάσει μελετών κρίνονται βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εκδόσει οδηγίες για περιορισμό της χρήσης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, ιδιαίτερα σε άτομα αλλεργικά στον υδράργυρο, νεφροπαθείς, εγκύους και παιδιά.

Στις περισσότερες χώρες η χρήση του έχει ήδη περιοριστεί και προτείνεται η αφαίρεση των παλαιών σφραγισμάτων αμαλγάματος και η αντικατάστασή τους από σύγχρονα υλικά – σύνθετες ρητίνες – τα οποία όχι μόνο έχουν το χρώμα του δοντιού αλλά και εξαιρετικές ιδιότητες (ενίσχυση αντοχής δοντιού, βιοσυμβατότητα). Ο στόχος της Ε.Ε είναι να εξαλείψει τελείως την χρήση του υδραργύρου στην ιατρική μέχρι το 2030.

 

 

Πώς γίνεται η αντικατάσταση;

Η αντικατάσταση ενός “μαύρου” σφραγίσματος γίνεται σε ένα ραντεβού, είναι ανώδυνη και δεν επιβαρύνει την κατάσταση του δοντιού, αντίθετα μας βοηθά να διαγνώσουμε βλάβες που κρύβονται κάτω από τα παλαιά σφραγίσματα αμαλγάματος, όπως είναι η δευτερογενής τερηδόνα και οι μικρορωγμές (cracks) στο έδαφος ή στα τοιχώματα του δοντιού.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των λευκών σφραγισμάτων έναντι των σφραγισμάτων αμαλγάματος;

Το κύριο πλεονέκτημα των εμφράξεων σύνθετης ρητίνης – composites σε σχέση με τα αμαλγάματα είναι φυσικά ότι δεν ενέχουν τον κίνδυνο τοξικότητας του υδραργύρου. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα, αφού έχουν την απόχρωσου του δοντιού. 

Ενώ παλαιότερα τα σφραγίσματα αμαλγάματος, θεωρούνταν πιο ανθεκτικά έναντι στις εμφράξεις ρητίνης, πλέον με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, τα σύγχρονα λευκά σφραγίσματα, είναι πολύ ανθεκτικά.

Πως γίνεται η αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων;

Για την αφαίρεση των αμαλγαμάτων, ακολουθείται αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο προστατεύει τόσο τον ασθενή, όσο και τον οδοντίατρο από την απορρόφηση των τοξικών υδρατμών του υδραργύρου που παράγονται από το τρόχισμα. 

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει:

  • Χρήση ειδικής ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης 
  • Χρήση ελαστικού απομονωτήρα
  • Τεμαχισμός του αμαλγάματος και άμεση απομάκρυνσή του σε όσο το δυνατόν λιγότερα τεμάχια
  • Χρήση μάσκας προστασίας, προστατευτικών γυαλιών και γαντιών  από τον ιατρό και το βοηθητικό προσωπικό
  • Χρήση φίλτρων για την αποφυγή απόρριψης υπολειμμάτων αμαλγάματος απευθείας στην κεντρική αποχέτευση.
  • Διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στην περιοχή εκτροχισμού και καθ’ όλη τη διάρκεια αφαίρεσης του υλικού
  •  Διατήρηση του αέρα του δωματίου ανανεωμένου και καθαρού. 

Αν διαθέτετε μαύρα σφραγίσματα και θέλετε να ενημερωθείτε για την κατάστασή τους και τη διαδικασία αφαίρεσής τους, κλείστε ραντεβού με την Οδοντίατρο Μελίνα Κωσταρέλου και χαμογελάστε ξανά χωρίς άγχος!