Αντικατάσταση Αμαλγάματος (“Μαύρα” Σφραγίσματα)

Σε όλους είναι γνωστά τα “μαύρα” σφραγίσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον ένα στο στόμα τους, αφού υπήρξε το υλικό επιλογής για τις εμφράξεις των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό το σκουρόχρωμο μεταλλικό μείγμα, από το οποίο αποτελείται το σφράγισμα, ονομάζεται αμάλγαμα και είναι κράμα υδραργύρου με άργυρο, κασσίτερο και χαλκό.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες έρχονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του υλικού για τον ασθενή. Η αντικατάσταση κρίνεται πλέον απαραίτητη, καθώς τα μικρά ποσοστά υδραργύρου που ελευθερώνονται από τα “μαύρα” σφραγίσματα με την πάροδο του χρόνου, βάσει μελετών κρίνονται βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εκδόσει οδηγίες για περιορισμό της χρήσης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, ιδιαίτερα σε άτομα αλλεργικά στον υδράργυρο, νεφροπαθείς, εγκύους και παιδιά. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2004, δεν είχε ανακοινωθεί καμία κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων.

Στις περισσότερες χώρες η χρήση του έχει ήδη περιοριστεί και προτείνεται η αφαίρεση των παλαιών σφραγισμάτων αμαλγάματος και η αντικατάστασή τους από σύγχρονα υλικά – σύνθετες ρητίνες – τα οποία όχι μόνο έχουν το χρώμα του δοντιού αλλά και εξαιρετικές ιδιότητες (ενίσχυση αντοχής δοντιού, βιοσυμβατότητα).

Η αντικατάσταση ενός “μαύρου” σφραγίσματος γίνεται σε ένα ραντεβού, είναι ανώδυνη και δεν επιβαρύνει την κατάσταση του δοντιού, αντίθετα μας βοηθά να διαγνώσουμε βλάβες που κρύβονται κάτω από τα παλαιά σφραγίσματα αμαλγάματος, όπως είναι η δευτερογενής τερηδόνα και οι μικρορωγμές (cracks) στο έδαφος ή στα τοιχώματα του δοντιού.