Λεύκανση

Τι είναι η λεύκανση;

Στο ευρύτερο φάσμα της οδοντιατρικής υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι που εξασφαλίζουν την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων δοντιών, ούλων και γνάθων. Σήμερα, όμως, εκτός από τα παραπάνω προβλήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την αισθητική αποκατάσταση του φραγμού και μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις είναι η λεύκανση των δοντιών.
Λέγοντας λεύκανση, αναφερόμαστε στη χημική διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται μόνον σε φυσικά δόντια (όχι πάνω σε εμφράξεις, όχι πάνω σε προσθετικές εργασίες, όπως είναι οι στεφάνες – θήκες ή οι γέφυρες) και αφορά στην εξουδετέρωση των χρωστικών που έχει απορροφήσει το δόντι. Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών; Η απάντηση, με βάση τις μελέτες που γίνονται ετησίως από κορυφαίες οδοντιατρικές σχολές ανά τον κόσμο, είναι ένα απόλυτο ΟΧΙ, αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας και να σεβόμαστε τα όρια χρήσης των λευκαντικών παραγόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση, πριν από κάθε αισθητική παρέμβαση, είναι η εξασφάλιση της υγείας των δοντιών, των ούλων και των μαλακών μορίων στη στοματική κοιλότητα.

Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών;

  • Άμεση μέθοδος
    Είναι η τεχνική λεύκανσης που γίνεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο ιατρείο. Αφού απομονωθούν τα ούλα με ειδικό απομονωτήρα, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα (gel), εφαρμόζουμε το gel στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά και ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να επαναληφθεί και σε  δεύτερη συνεδρία. Μετά το τέλος της λεύκανσης, ο οδοντίατρος απομακρύνει το λευκαντικό gel κι έπειτα τον απομονωτήρα και μαζί με τον ασθενή αξιολογούν το αποτέλεσμα.
  • Έμμεση μέθοδος
    Είναι η τεχνική λεύκανσης που γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες (μασελάκια) ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Αρχικά, ο οδοντίατρος αξιολογεί την κατάσταση του στόματος, ελέγχει το χρώμα των δοντιών και παίρνει αποτυπώματα, βάσει των οποίων κατασκευάζει εξατομικευμένους νάρθηκες. Εν συνεχεία, παρέχει στον ασθενή το λευκαντικό gel με σαφείς οδηγίες χρήσεις, αφού πρώτα ελέγξει την εφαρμογή του νάρθηκα. Ανάλογα με τη σύσταση του λευκαντικού παράγοντα και τον τρόπο ζωής του εκάστοτε ασθενή, ο νάρθηκας εφαρμόζεται από 4 έως 8 ώρες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, οπότε και ο οδοντίατρος αξιολογεί το τελικό αποτέλεσμα, και αν κρίνει μπορεί να παρέχει επιπλέον υλικό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Συνδυασμός άμεσης & έμμεσης τεχνικής
    Περιλαμβάνει μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο κι έπειτα εφαρμογή του εξατομικευμένου νάρθηκα με το λευκαντικό gel στο σπίτι από τον ασθενή για περίπου μία εβδομάδα. Μετά το τέλος της λεύκανσης αξιολογείται το αποτέλεσμα από τον οδοντίατρο.

Σε όλες τις μεθόδους, το αποτέλεσμα «μονιμοποιείται» σε 15 ημέρες μετά την τελευταία εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα. Τόσο κατά τη διάρκεια της λεύκανσης (έμμεση και μικτή μέθοδος) όσο και κατά την περίοδο «μονιμοποίησης» του αποτελέσματος συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης τροφών, ροφημάτων και ποτών με έντονες χρωστικές ουσίες, καθώς και ελάττωση του μανιώδους καπνίσματος.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;
Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή, το κάπνισμα, η αλόγιστη κατανάλωση ροφημάτων με έντονες χρωστικές ουσίες (π.χ. κόκκινο κρασί ή καφέ) και από τη στοματική υγιεινή που εφαρμόζει ο κάθε ασθενής. Ωστόσο, αν τηρούνται οι οδηγίες του οδοντιάτρου και μαζί με τον ετήσιο καθαρισμό περιλαμβάνεται μία «αναμνηστική δόση» του λευκαντικού παράγοντα (λεύκανση στο ιατρείο μικρότερης διάρκειας και κόστους που συντηρεί το αποτέλεσμα) τότε είναι εξασφαλισμένο ένα λαμπερό χαμόγελο για πολλά χρόνια που αναδεικνύει και φωτίζει κάθε στιγμή της νέας ζωής!