Στάδια Περιοδοντίτιδας

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Πολλοί ασθενείς συγχέουν την περιοδοντίτιδα με την ουλίτιδα. Δυστυχώς, το απλό μάτωμα των ούλων στην αρχή – που τους θυμίζει τη γνωστή ουλίτιδα – μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή απώλεια όλων τους των δοντιών! H περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονή, η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και το κόκαλο.

Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά, όταν η φλεγμονή προχωρά ο οργανισμός ενεργοποεί μηχανισμούς απορρόφησης των οστών προκειμένου να μη μολυνθούν από τα μικρόβια που ζουν στις παρακείμενες περιοχές. Mε αυτήν τη διαδικασία τα δόντια χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και, αν δεν επέμβουμε άμεσα, θα πέσουν. Aιτία της περιοδοντίτιδας είναι διάφορα μικρόβια που ζουν στο στόμα και δεν απομακρύνονται σωστά, λόγω ελλιπούς στοματικής υγιεινής ή λόγω άλλων παραγόντων, όπως είναι οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες, κάπνισμα ή κάποιο συστηματικό νόσημα του οργανισμού.

Άρα, το αν θα προκληθεί η νόσος και σε ποια έκταση, εξαρτάται από την άμυνα του οργανισμού και τη φροντίδα που εμείς προσφέρουμε στα δόντια μας.

Πώς παρουσιάζεται:

  • Στο αρχικό της στάδιο η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται ως μία ήπια ουλίτιδα. Συμπτώματά της είναι το μάτωμα των ούλων και η κακοσμία του στόματος.
  • Όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, μπορεί να κοκκινίσουν έντονα τα ούλα και να ματώσουν, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθούν και αποστήματα.
  • Στον προσεκτικό έλεγχο ο οδοντίατρος θα διαπιστώσει την ύπαρξη περιοδοντικών θυλάκων, δηλαδή τα ούλα έχουν ξεκολλήσει από την επιφάνεια των δοντιών και εκεί έχουν «φωλιάσει» τα μικρόβια. Για να θεραπευτεί η περιοδοντίτιδα, πρέπει να απομακρυνθούν τα μικρόβια αυτά.

H σωστή πρόληψη:

Kύριος τρόπος πρόληψης της περιοδοντίτιδας είναι το σωστό βούρτσισμα, το οποίο απαιτεί σωστή τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας, με γωνία ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και με μικρές κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας. Συμπληρωματικός αλλά πολύ σημαντικός ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων, η μέθοδος του οποίου διδάσκεται με ιδιαίτερη έμφαση στο ιατρείο. Oι περιοδοντολόγοι επισημαίνουν ότι το σωστό βούρτσισμα ωφελεί περισσότερο από το επαναλαμβανόμενο, που μπορεί να μη γίνεται σωστά.

Tα στάδια της θεραπείας:

  • Στο αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας η θεραπεία περιλαμβάνει βαθύ και ιδιαίτερα λεπτομερή καθαρισμό από τον οδοντίατρο και διδασκαλία του ασθενή στη στοματική υγιεινή.
  • Όταν η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει, χρειάζεται καθαρισμός από τα μικρόβια που βρίσκονται στους θυλάκους. Ο καθαρισμός γίνεται συνήθως σε 4 επισκέψεις, πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, αφού προηγηθεί λεπτομερής ακτινογραφική εξέταση στις πάσχουσες περιοχές.
  • Στις σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας η θεραπεία είναι χειρουργική, οπότε και ο ασθενής παραπέμπεται σε ειδικό περιοδοντολόγο.
  • H περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει. Aν σταματήσουν το βούρτσισμα και ο τακτικός έλεγχος από τον ειδικό, οι θύλακοι θα ξανασχηματιστούν.

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

  • Tο κάπνισμα
  • H ανοσοκαταστολή
  • O σακχαρώδης διαβήτης