Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

Οδοντικό νήμα
Οδοντικό νήμα: Ο σωστός τρόπος να το χρησιμοποιούμε
16/09/2017
Εμφάνιση όλων

Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

Η στοματική υγιεινή ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια όταν αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια (νεογιλά δόντια) και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η συχνότητα του βουρτσίσματος (συνίσταται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα) αλλά και η σωστή τεχνική αποτελούν σημαντικό ρόλο για την υγεία των δοντιών.

Για να έχουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο πρέπει να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας. Στις οδηγίες που ακολουθούν περιγράφονται τα βήματα για το σωστό βούρτσισμα:

  • Τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας απέναντι στα δόντια κατά μήκος της γραμμής των ούλων σε γωνία 45 μοιρών. Πιέστε ελαφρά την κεφαλή ώστε οι ίνες να ακουμπούν και στην επιφάνεια του δοντιού αλλά και στην άκρη των ούλων.
  • Ξεκινήστε από την εξωτερική πλευρά των δοντιών βουρτσίζοντας με μικρές παλινδρομικές κινήσεις. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και μικρού εύρους καλύπτοντας 2-3 δόντια το πολύ. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα μετακινείστε την οδοντόβουρτσα στα επόμενα δόντια μέχρι να τα βουρτσίσετε όλα.
  • Βουρτσίστε με τον ίδιο τρόπο και την γλωσσική (εσωτερική) πλευρά των πίσω δοντιών και στις 2 γνάθους. Αν έχετε πρόβλημα με ευαίσθητο αντανακλαστικό εμέτου όταν προσπαθείτε να βουρτσίσετε τα τελευταία πίσω δόντια, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα με μικρότερη κεφαλή.Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα
  • Κατόπιν κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα πίσω από τα εμπρός δόντια και κάντε μερικές κινήσεις πάνω-κάτω για να τα καθαρίσετε. Επιμείνετε λίγο περισσότερο στην εσωτερική πλευρά των εμπρόσθιων κάτω δοντιών γιατί είναι το σημείο που συνήθως συσσωρεύεται πέτρα (τρυγία).
  • Στη συνέχεια τοποθετήστε την κεφαλή και βουρτσίστε την μασητική επιφάνεια των δοντιών με απαλές μικρές παλινδρομικές κινήσεις. Μην παραλείψετε να βουρτσίσετε και την πίσω πλευρά των τελευταίων γομφίων.
  • Βουρτσίστε και την επιφάνεια της γλώσσας για να απομακρύνετε τα μικρόβια και υπολείμματα τροφών που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.
  • Τέλος, ξεπλύνετε το στόμα σας για να απομακρυνθεί ο αφρός της οδοντόκρεμας και τα υπολείμματα τροφών και μικροβίων που μπορεί να περιέχει, για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των δοντιών.

Το σωστό βούρτσισμα, λοιπόν, είναι αναγκαίο για την καλή στοματική υγιεινή και απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά κάθε μέρα για ένα όμορφο χαμόγελο.