Οδοντικό νήμα: Ο σωστός τρόπος να το χρησιμοποιούμε

Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα
Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα
16/09/2017
Εμφάνιση όλων

Οδοντικό νήμα: Ο σωστός τρόπος να το χρησιμοποιούμε

Οδοντικό νήμα

Οδοντικό νήμα

Υπάρχουν πολλά βακτήρια στο στόμα μας που ευθύνονται για την δημιουργία πλάκας, ουλίτιδας, τερηδόνας και περιοδοντικών νοσημάτων. Το βούρτσισμα από μόνο του δεν επαρκεί για να καταπολεμηθούν αυτά τα βακτήρια. Η χρήση του οδοντικού νήματος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας  για την στοματική μας υγιεινή καθώς είναι εύκολα προσπελάσιμο στην περιοχή των δοντιών που δε φτάνει η οδοντόβουρτσα.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την σωστή χρήση του:

  • Κόψτε περίπου 50cm από το οδοντικό νήμα και τυλίξτε την μία άκρη στο μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού και το υπόλοιπο στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού. Καθώς χρησιμοποιείτε το νήμα θα ξετυλίγετε το καθαρό από το ένα χέρι και θα τυλίγετε το χρησιμοποιημένο στο άλλο.
  • Κρατήστε καλά το νήμα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας και στα δύο χέρια και αφήστε ελεύθερο ένα τμήμα περίπου 3-5 εκατοστά που το κρατάτε τεντωμένο.
  • Δεν έχει σημασία από ποιό σημείο θα ξεκινήσετε, αρκεί να διατηρείτε την ίδια σειρά κάθε μέρα έτσι ώστε με τον καιρό οι κινήσεις σας να αυτοματοποιηθούν.
  • Περάστε απαλά το νήμα ανάμεσα σε δυο δόντια. Μην κάνετε απότομες ή βίαιες κινήσεις. Αν το νήμα «σφηνώσει» σε κάποιο σημείο ανάμεσα στα δόντια, κινείστε ελαφρά το νήμα με παλινδρομικές κινήσεις για να προσπεράσετε το δύσκολο σημείο.
  • Πιέστε ελαφρά το οδοντικό νήμα μέχρι να φτάσει στα ούλα. Σταματείστε μόλις συναντήσετε αντίσταση. Φυσιολογικά το νήμα θα πρέπει να βρίσκεται λίγο μέσα στα ούλα (ουλοδοντική σχισμή) κάτω από την γραμμή των ούλων.
  • Ο στόχος μας είναι να καθαρίσουμε τις όμορες επιφάνειες και των δυο δοντιών εκατέρωθεν του μεσοδόντιου διαστήματος. Για να το πετύχουμε αυτό, πιέζουμε το νήμα πάνω σε κάθε επιφάνεια ώστε να πάρει το σχήμα C γύρω από το δόντι και το μετακινούμε από τα ούλα προς την κορυφή του δοντιού. Η κίνηση αυτή απομακρύνει τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας και τα υπολείμματα των τροφών. Επαναλάβετε την κίνηση 2-3 φορές για κάθε επιφάνεια δοντιού.
  • Αν το νήμα φθαρεί ή έχουν συσσωρευθεί υπολείμματα πλάκας και τροφών, ξετυλίξτε ένα νέο καθαρό τμήμα νήματος και τυλίξτε το χρησιμοποιημένο τμήμα στο άλλο χέρι.
  • Μετακινηθείτε στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα. Συνεχίστε να καθαρίζετε με το νήμα όλα τα δόντια και μην παραλείψετε τα πίσω δόντια, ακόμη και αν σας δυσκολεύουν περισσότερο.
  • Αφού τελειώσετε, ξεπλύντε το στόμα σας και συνεχίστε την στοματική σας υγιεινή με το βούρτσισμα για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό των δοντιών.

Η χρήση του οδοντικού νήματος σε συνδυασμό με το σωστό βούρτσισμα μπορεί να αφαιρέσει μέχρι και το 70% της οδοντικής πλάκας. Με την καθημερινή χρήση  οδοντικού νήματος, αποφεύγεται η κακοσμία και τα ευαίσθητα ούλα είναι πλέον παρελθόν. Για αυτό είναι σημαντικό να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας.