Στοματική Υγιεινή: Η καλή υγεία ξεκινά από το στόμα

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η μικροβιακή οδοντική πλάκα. Το λεπτό αυτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Βούρτσισμα των Δοντών

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι το απολύτως απαραίτητο μέτρο για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Ο μηχανικός καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών.

Η οδοντόκρεμα βοηθά στον καθαρισμό και παράλληλα προσφέρει επιπλέον συστατικά όπως το φθόριο και αντιμικροβιακοί παράγοντες που δυναμώνουν τα δόντια και καταπολεμούν την πλάκα. Το σημαντικότερο όμως έργο για τη στοματική υγιεινή εκτελείται από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας. Για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλάζοντας την τακτικά, και φυσικά να γνωρίζουμε πως να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Η διάρκεια και ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του καθαρισμού της πλάκας που μπορούμε να επιτύχουμε. Το βούρτσισμα της γλώσσας είναι επίσης σημαντικό για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Οδοντικό Νήμα

Το οδοντικό νήμα ολοκληρώνει τον καθαρισμό και την υγιεινή των δοντιών καθαρίζοντας τα σημεία ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων, στα σημεία δηλαδή που δεν μπορούν να εισχωρήσουν οι ίνες της οδοντόβουρτσας. Για αυτό είναι απαραίτητη η σωστή χρήση του, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Βουρτσάκια Μεσοδοντίων

Πρόκειται για ειδικά μικρά βουρτσάκια σε διάφορα πάχη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με οδοντιατρικές γέφυρες για τον καθαρισμό κάτω από τις θήκες των δοντιών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά του νήματος για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων (δηλ. ανάμεσα στα δόντια)

Στοματικά Διαλύματα

Τα στοματικά διαλύματα αποτελούν συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής και χρησιμοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του βουρτσίσματος. Προτιμήστε φθοριούχα διαλύματα που περιέχουν και αντιμικροβιακούς παράγοντες, ώστε εκτός από τη διατήρηση της φρεσκάδας της αναπνοής να αυξάνουν και την προστασία των δοντιών. Τα στοματικά διαλύματα λειτουργούν μόνον επιβοηθητικά και η χρήση τους ΔΕΝ μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Βασικές οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι σημαντικότερες οδηγίες για την σωστή φροντίδα των δοντιών και τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα
  • Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας και για τουλάχιστον 3 λεπτά
  • Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετε την κάθε 3 μήνες
  • Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
  • Χρησιμοποιείτε βουρτσάκια μεσοδοντίων αν έχετε θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, σιδεράκια ή στην περίπτωση όπου υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα  στα δόντια και το νήμα είναι αναποτελεσματικό.
  • Αποφεύγετε τροφές που βλάπτουν τα δόντια
  • Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο

Η σημασία της Στοματικής Υγιεινής

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών και ούλων. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να γλυτώσουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας ήδη από την παιδική ηλικία. Τα γερά δόντια μας επιτρέπουν να τρώμε και να μιλάμε χωρίς προβλήματα, και βοηθούν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση μας.